Als gastdocent naar de HUB – EMS Management School

Logo EMS Management School

De EMS Management School van de Hogeschool en Universiteit Brussel (HUB) nodigde ons uit om voor 70 studenten van het postgraduaat ‘Digitale marketing en communicatie’ een gastlezing te verzorgen over e-business. 70 jonge leeuwen die het voorbije jaar als een spons elke mogelijke online marketing, social media of digitale marcom case, infographic of artikel hebben opgezogen daar zeggen we als e-business specialist geen nee tegen.

In de sessie gingen we dieper in op de sterk groeiende vraag vanuit middelgrote ondernemingen naar e-business en e-commerce. Doordat deze KMO’s van start gaan met e-business wordt al snel duidelijk dat ze nood hebben aan een e-business manager of online marketeer die het bedrijf op het juiste digitale pad houdt. De webhypes en verlokkingen zijn namelijk talrijk en als zaakvoerder is het niet altijd even gemakkelijk in te schatten waar je nu wel op mee moet liften en wat je beter links laat liggen. Een functie op het lijf geschreven van de postgraduaten Digitale marketing en communicatie.

Dat we hen tijdens de sessie niet zozeer moesten vertellen over de verschillende mogelijkheden in een online marketingmix was al snel duidelijk. Wat we vooral wilden meegeven was dat e-business, of dat nu een webshop, een online serviceplatform, een data-integratie of een leadgenererende website is, verankerd moeten zijn in het business model van de onderneming. Meer nog, e-business heeft vaak als gevolg dat het business model bijgestuurd wordt. Daarom maakten we met hen een oefening die we regelmatig met klanten doen die wel een buikgevoel hebben van wat ze online willen verwezenlijken maar dit nog niet goed afgelijnd hebben.

Hieronder vind je de presentatie van onze sessie. Eerst tonen we een aantal bestaande cases, gevolgd door de business model oefening.