Op E-commerce Paris 2011 woonden we een panelgesprek bij waarin verschillende aspecten aan bod kwamen die bijdragen aan het succes van e-business. Community, online payment, Rich interfaces en SEO kwamen vervolgens aan bod.
Het community-luik werd als eerste belicht. Van zodra een aantal mensen dezelfde handelingen uitvoeren op een bepaalde locatie behoren ze toe eenzelfde groep, of community. Dat is dus ook het geval voor webshoppers die winkelen via een bepaalde website. Alleen beseffen ze dat zelf niet. Het is aan het bedrijf achter de website om dit community-gevoel aan te sterken door tal van tools zoals forums, facebook, zoekertjes, commentaren, gebruikersrecensies, sociale media, enzovoort.
Soms is het zelfs opportuun om naast de e-business een community-portaal op te zetten volledig in het teken van die homogene klantengroep. Op die manier blijven de klanten zelfs geëngageerd in hun vrije tijd. De community-site van Vertbaudet werd hier aangegaan als een mooi voorbeeld: http://www.planet.vertbaudet.com/
Wat betreft online payment werd vooral de groei van online betalingen op smartphones toegelicht. Paypal getuigde dat de online mobile payments verviervoudigd waren sinds 2009. Bovendien zagen ze dat e-commerce sites die Paypal voor mobile gebruikten een conversie optekenden van maar eventjes 33,2 %. 2/3e van deze klanten waren bovendien nieuwe klanten die voorheen nog nooit iets gekocht hadden op de respectievelijke webshops.
Voor een korte toelichting over rijke surf-ervaringen werd iemand van Adobe Frankrijk op het podium gehaald die een aantal mooie cases bracht van Renault en onder andere Nike. Het publiek reageerde koel. De argumenten om voor rich user interfaces te kiezen op basis van Flash waren dan ook maar dunnetjes. Een surfervaring met een grotere immersie die luxe en rijkdom uitstraalt kan inderdaad passen in het plaatsje van sommige producten en marktsegmenten maar over de nadelen om dit net in de user-interface te gaan inzetten werd niet gerept. Met de opmars van HTML5 enerzijds en mobile apps anderzijds ziet Adobe een kans om via Adobe Edge een ontwikkelings-suite aan te bieden voor multimedia-toepassingen die de terugloop van Flash moet compenseren.
De SEO-sessie legde vooral de nadruk op het belang van diversificatie in online marketing. Onder het motto: “het zal maar uw business zijn waar Google zich rechtstreeks in mengt” kwamen een aantal voorbeelden aan bod die je inderdaad twee keer doen nadenken als je je online marketingplan opstelt. Een recente aanpassing in de manier van zoeken (Google Panda) betekende voor een aantal content aanbieders wiens inhoud niet aan de kwaliteitsvereisten van Google voldeed een heuse aderlating. Net zoals Google Maps een aantal jaren geleden het vuur an de schenen legde van gespecialiseerde kaarten-firma’s als Michelin zal nu hetzelfde gebeuren met Google Flights waar je rechtstreeks vanuit Google vluchten kan vergelijken en boeken. Slimme marketeers zetten natuurlijk een uitgekiende marketingmix om een maximaal rendement te bekomen, maar meet de hegemonie van Google zou je dit soms al eens uit het oog durven verliezen