6 webdesigntrends voor 2013 die de belangrijkste designblogs gemeenschappelijk hebben.

In 2012 lag de aandacht voornamelijk op het gebruik van cirkels, meerdere kolommen, banner designs, infographics, dynamische typografie, slideshow van afbeeldingen, lange homepages,… Die oude trends nemen we dan ook niet meer op in dit overzicht! We zochten het web af naar blogposts en artikels van tal van designguru’s en combineerden hun voorspellingen voor 2013 in dit overzicht.

 

De webdesign trends voor 2013:

Responsive design

Deze trend kende zijn start reeds in 2012, maar er wordt nu meer en meer belang gehecht aan dit design. Het is dus van zelfsprekend dat wanneer je een nieuwe website laat ontwikkelen, deze even duidelijk en overzichtelijk te bekijken is op smartphones en tablets als notebooks of pc’s. Ook wanneer je gebruik maakt van allerlei andere elementen zoals buttons, sliders,… moeten deze overzichtelijk weergegeven worden op alle mobiele toestellen.

Gebruik van grote foto’s

Meer en meer websites zullen gebruik maken van grote afbeeldingen en grote foto’s. Het gebruik van grote afbeeldingen heeft zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn dat het voor de bezoeker veel aangenamer is om dit te bekijken dan enkel lange teksten, het maakt de website ook persoonlijker, het is creativer,… Het grote nadeel natuurlijk is de plaats en ruimte voor zo een grote foto. Het is niet overal even toepasselijk en het moet duidelijk zijn dat er eventueel nog tekst onder volgt, want het is niet altijd eenvoudig om in weinig woorden de boodschap in de afbeelding al over te brengen.

Gebruik van grote knoppen

Aangezien er meer en meer gebruik zal gemaakt worden van touch screen, zal ook het gebruik van grote knoppen meer aangehaald worden. De oorspronkelijke bedoeling voor deze grote knoppen was om een mooiere lay out te presenteren, maar in 2013 zal er verwacht worden dat ze een noodzaak zijn. Doormiddel van touch screen zal het veel eenvoudiger zijn om deze grote knoppen aan te tikken. Maar deze knoppen zullen dan op hun beurt ook weer mooi gepresenteerd moeten worden, wat een aangepast design zal vragen.

Blur

Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van de combinatie scherpe beelden met een wazige achtergrond. Dit kan zowel zeer gemakkelijk gedaan worden met een spiegelreflexcamera als met photoshop. Er kan dan hier en daar nog een lichteffect gebruikt worden. Dit element is zeer handig om bepaalde aspecten extra in de aandacht te brengen.

 

De jaren ‘80

  • Kleurgradaties
    Het gebruik van kleurengradaties kwam voornamelijk naar voor in de jaren tachtig. Alle kleuren liepen in elkaar, van rood naar geel, van geel naar groen, van groen naar blauw,… Achteraf werden deze kleurgradaties zo goed als niet meer gebruikt. De laatste maanden komt deze trend terug naar boven! Dit dankzij de nieuwe CSS-mogelijkheden voor kleurverloop. Deze kleurgradatie wordt eerder gebruikt in bepaalde delen van een website, een afbeelding, een banner,…

  • De jaren tachtig driehoek
    De jaren tachtig duiken niet enkel terug op bij het kleurgebruik, ook de typische jaren ’80 driehoek wordt terug een trend. 

Het gebruik van blokken

Een lay-out van blokken wordt steeds meer toegepast door het gebruik van een responsive design. Het is voor de gebruiker veel handiger en overzichtelijker om te werken in en met blokken. Het aantal blokken is natuurlijk afhankelijk van de versie waarin de website bekeken wordt. Voor de notebook zullen er meer blokjes gebruikt worden naast of onder elkaar dan voor een smartphone of tablet.

Eentonig kleurgebruik

Voor de achtergrond van uw website wordt er best gewerkt met een enkele klankkleur. Deze minimalistische kleurtinten worden meer en meer gebruikt om de aandacht van de lezer op de tekst en de inhoud van uw website te houden.

 
Wilt u meer huidige of toekomstige webdesign trends bekijken, neem dan een kijkje op Webdesignledger , Smashinghub , Frankwatching , Technorati en Webdesign .