De eerste regel in e-commerce design is een blijvertje: als de surfer je product niet kan vinden, kan hij het ook niet kopen. Hoewel die richtlijn nog steeds als een paal boven water staat is het probleem bij moderne webshops wat verschoven. Het artikel vinden is geen probleem, maar de gepaste informatie over het artikel vinden blijkt (zelfs na honderden blogposts en tips van al evenveel usability-experten) nog steeds niet even evident. Je eigen webshop-ervaring als consument zal dit beamen. Hoe vaak is de foto niet te klein, moet je nog langs de website van de producent voor meer info, zoek je gebruikersfora af voor diepte-info? In het e-commerce usability-onderzoek van Nielsen bleek dat 55 % van alle mislukte conversies te wijten waren aan slechte content of informatie.
Van de 143 geobserveerde mislukkingen van proefpersonen die online iets wilde bestellen was 55 % te wijten aan slechte content. Content in de brede zin van het woord: onvolledige, onduidelijke of dubbelzinnige productinformatie, onduidelijke foutmeldingen tijdens het aankoopproces, weinig informatieve afbeeldingen, enzovoort. Sommige proefpersonen gaven aan dat ze een email of telefoontje wilden doen om hun vragen op te lossen.
Het is van cruciaal belang dat er goed wordt nagedacht over de informatie die voor jouw klant cruciaal is. Welke sleutelcontent zal hem overtuigen om het product te kopen? Dit is verschillend van business tot business en product tot product. Ga je voor productofoto’s op een witte achtergrond of zet je ze in een gebruiksomgeving? Toon je het product vanuit verschillende hoeken of vlak? Geef je naast de technische specificaties ook een omschrijving die meer de zachte waarden van het product omschrijft? Kan je gebruikerscommentaar inschakelen?
Can’t touch this!
De info die je verschaft over je product of dienst, zij het via tekst of via beeld, is de enige strohalm die de surfer heeft om de aankoopbeslissing op te stoelen. In een fysische winkel kan hij het product beter zien, voelen, ruiken, proeven… waardoor hij veel sneller vertrouwen zal ontwikkelen. E-commerce daarentegen is een zuivere informatieve aangelegenheid. Het belang van goede, relevante content die toegespitst is op het product dat u verkoopt is vitaal om een goede conversie te hebben. Samen met de usability e-commerce study updatete onderzoeksbureau Nielsen ook haar ’top 10 mistakes in web design’:
- Slechte zoekmogelijkheden
- PDF’s om online te lezen
- Bezochte links niet van kleur te laten veranderen
- Grote blokken onoverzichtelijke tekst
- Geblokkeerde lettergrootte
- Pagina-titels die onaantrekkelijk zijn voor zoekrobotten
- Web-elementen die op advertenties lijken
- Te ver afwijken van wat de huidige design-standaard
- Nieuwe browservensters openen
- Vragen van surfers onbeantwoord laten
Hoe dit te voorkomen en meer achtergrondinfo over deze top10 vind je op useit.com
Meer weten over e-commerce gebruiksvriendelijkheid? Schrijf in voor de gratis E-commerce Evening op 24/11 over webshop-usability
In samenwerking met usability-specialist U-Sentric organiseren we een infosessie over gebruiksvriendelijkheid voor webshops en e-commerce sites. Tijdens deze E-commerce Evening zal u-sentric het belang aantonen van gebruiksvriendelijke e-commerce. Dit door specifieke inzichten en ervaringen aan de hand onder andere de Telenet e-shop case en andere praktijk voorbeelden. Daarnaast gaan we dieper in op user centered design methodes, alsook heel concrete tips & tricks en praktische “todo’s” waarmee u meteen zelf aan de slag kan op uw huidige website of e-commerce.