5 Tips om via uw website uw e-maillijst groter te maken

Wanneer u een website beheert moet het uw topprioriteit zijn een uitgebreide e-maillijst op te bouwen, ongeacht of uw website gericht is naar het genereren van leads of naar e-commerce. Men noemt e-mailmarketing wel eens de koning in het land van de internetmarketing. Is het dan echt de kip met de gouden eieren? Wel, de ROI (Return On Investment) van 1 euro gespendeerd aan e-mailmarketing zou tussen de 36 en 40 euro bedragen. Dan is het natuurlijk belangrijk dat u hier voordeel uit haalt. Hoe kan u uw e-maillijst nu doen toenemen? Neem even de tijd om volgende opties te overwegen: 

1. De kracht van een pop-up

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. U bent rustig aan het surfen, op het internet welteverstaan, wanneer plots uit het niets een pop-up box tevoorschijn schiet op het moment dat u een website binnengaat. Akkoord, dit kan best opdringerig overkomen. Maar! Werkt het om e-mailadressen te verzamelen? Jazeker! Zo vond marketeer Christopher Penn dat hij het aantal abonnees voor z’n e-mail met 733% (!) deed stijgen kort nadat hij een welkoms pop-up op z’n professionele blog had geplaatst. En zo zijn er nog talrijke voorbeelden te vinden.
Dit gezegd zijnde, wees u ervan bewust dat niet alle pop-ups dezelfde zijn. Als u ervoor opteert om er eentje op uw website te plaatsen, beknibbel niet op het ontwerp, en overweeg om er eventueel een soort van promotie bij te plaatsen. Hieronder een illustratie bij wijze van voorbeeld: 

 

2. Gebruik Social Login

Laat ons eerlijk zijn: het invullen van registratieformulieren en het creëren van nieuwe accounts op websites is zowat even leuk als een haar terugvinden in je soep. Stel uzelf de vraag of u ooit een website hebt verlaten of een aankoop hebt laten varen, enkel en alleen omdat u geen zin had in het creëren van een nieuwe account. Ik durf er mijn been op te verwedden dat het antwoord hierop ‘ja’ is. Dus, waarom zou u van uw bezoekers verwachten dat ze hetzelfde zouden moeten doen?

Gelukkig bestaat er hier tegenwoordig ook al een remedie voor, genaamd Social Login (of social sign-in). Dit geeft de bezoekers aan uw site de optie om hun sociale media (veelal Facebook) gegevens te gebruiken om zich op die manier snel in te schrijven. De bezoeker moet niet door een registratieproces en u mag zich in de handen wrijven met het ontvangen van uniforme demografische informatie, waaronder de bezoeker z’n e-mailadres (driewerf hoera). Hou echter ook rekening met enkele nadelen hiervan. 

3. Ruil met kwalitatieve inhoud

Indien uw website reeds waardevolle informatie voor bezoekers biedt, zoals e-books, webinars, worksheets of andere expertise in de vorm van downloadbare inhoud, overweeg dan bezoekers hun e-mailadres te vragen. In ruil krijgen zij dan toegang tot deze inhoud. U weet, voor niets komt de zon op. 

4. Beloon trouwe klanten

Het concept van getrouwheidsprogramma’s is niet nieuw. Vele grote bedrijven gebruiken dit concept reeds jaren, denk bijvoorbeeld aan het aantal airmiles dat u reeds verzamelde. En met de opkomst van mobiel internetgebruik en sociale media zijn deze programma’s nog populairder geworden op het internet. Opdat een bezoeker aan uw klantengetrouwheidsprogramma meedoet zal het dus nodig zijn dat hij een account creëert waardoor u een nieuw e-mailadres ontvangt. 

5. En vergeet de gouwe ouwe sign up-box niet!

Voorgaande tips zijn niet minderwaardig, maar soms kunnen de eenvoudigste dingen het meest waardevol zijn. Een goed geplaatste en verleidelijke nieuwsbrief sign up-box op uw homepagina kan al heel wat doen. Want uiteindelijk is de hoeveelheid inspanning die de bezoeker moet doen klein tegenover de mogelijke return die hij of zij kan krijgen. Dus waarom niet zo’n box op uw site plaatsen? Het is soms verbazingwekkend om te zien waar sommige websites hun sign up-box verstoppen. Sommigen durven er zelfs dingen bijplaatsen in de trant van “Schrijf je hier in om e-mails te ontvangen”. Daar heb je als bezoeker uiteraard niets aan. De prikkel ontbreekt volledig. Wat wel een goed voorbeeld is, kan je hieronder bekijken.