4,2 keer meer kennis over e-commerce usability

Jakob Nielsen cartoon

11 jaar geleden presenteerde gebruiksvriendelijkheidsexpert Jakob Nielsen zijn eerste e-commerce usability report. In dit rapport stonden 207 richtlijnen voor een efficiënte webshop. Je zou denken dat er na een decennium niet veel meer van overblijft, maar niets is minder waar. Slechts 1 richtlijn werd geschrapt, maar er kwamen er wel nog 668 andere bij. We weten dus nu 4,2 keer meer over hoe de ideale e-commerce site er uit zou moeten zien. Maar gebruiken we het ook consistent? Lees verder voor een aantal sleutelbevindingen uit het nieuwe E-comerce Usability onderzoek van Nielsen.

We doen het beter, maar nog niet perfect

11 jaar geleden sloeg slechts 56 % van de shoppers tijdens het onderzoek in het effectief afronden van de taak (bijvoorbeeld een aankoop verrichten). Vandaag slaagt 72 % van de surfers in hun poging. Een hele verbetering maar dat betekent toch nog steeds dat webshops en e-commerce sites 28 % omzet aan zich voorbij zien gaan omwille van gebruiks-onvriendelijkheid.

De druk om te verbeteren komt vandaag de dag voornamelijk van concurrerende sites die het beter doen. Naast het beter kunnen vervolledigen van taken is het voor meer en meer consumenten ook belangrijk om een aangename shop-ervaring te hebben.

De zoekfunctionaliteit binnen de webshop blijft in vele gevallen een zorgenkindje. Slechts 64 % van de shoppers slagen er van de eerste keer in hun taak goed af te ronden als ze de zoekbox gebruiken op de gemonitorde sites. Dit komt omdat de verwachtingen die de surfer heeft van de zoekbox veel hoger zijn dan wat de gemiddelde webshop aanbiedt. Surfers zijn verwend op vlak van zoeken op het web dankzij Google en andere zoekgiganten. Komt daarbij dat surfers per definitie slecht kunnen zoeken. Wanneer het item niet gevonden wordt via de zoekfunctie gaat de potentiële koper er al te snel van uit dat de webshop het product niet aanbiedt waardoor hij niet verder zoekt.

Wat was nu die ene geschrapte richtlijn uit 2000?

“Zorg voor een speciale welkompagina voor nieuwe webklanten” werd geschrapt uit de 207 richtlijnen van het rapport uit 2000. De reden hiervoor is dat webshoppers ondertussen wel weten wat een e-commerce site is. Het concept is niet meer nieuw, bijgevolg moet je het hen ook niet meer gaan uitleggen op voorwaarde dat je site gemakkelijk is in gebruik. Dat 99,5 % van de oude richtlijnen vandaag de dag nog steeds relevant is, is te wijten aan het feit dat gebruiksvriendelijkheid te maken heeft menselijk gedrag en dat wijzigt maar zeer traag. In tegenstelling tot de technologische evolutie die online plaats vindt.

Schrijf in voor de gratis E-commerce Evening op 24/11 over webshop-usability

In samenwerking met usability-specialist U-Sentric organiseren we een infosessie over gebruiksvriendelijkheid voor webshops en e-commerce sites. Tijdens deze E-commerce Evening zal u-sentric het belang aantonen van gebruiksvriendelijke e-commerce. Dit door specifieke inzichten en ervaringen aan de hand onder andere de Telenet e-shop case en andere praktijk voorbeelden. Daarnaast gaan we dieper in op user centered design methodes, alsook heel concrete tips & tricks en praktische “todo’s” waarmee u meteen zelf aan de slag kan op uw huidige website of e-commerce.

>> inschrijven voor de E-commerce Evening