Conversie verhogen, daar liggen niet enkel marketeers wakker van. Ook B2B zaakvoerders met een webshop dromen regelmatig van een paar extra percentpunten bij hun conversie ratio. Daarbij moeten ze niet alleen denken aan website optimalisatie, maar ook aan hun winkelmandjes. Zo ga je ‘shopping cart abandonment’ tegen:
Gamificatie
Als je gamification inzet pas je een spelprincipe toe in een niet-spelcontext. Dat betekent zoveel als van saaie of onaangename processen een spel maken. Zoals betalen. Niemand betaalt graag, dus doe je als e-commerce innovator je best om het hele proces zo pijnloos mogelijk te maken. Enter Ingenico ePayments en Luckycycle.
Ingenico ePayments, een betaalservice actief in 170 landen, ontwikkelde samen met Belgische start-up Luckycycle de Ingenico Gamified Checkout, een systeem dat van het check-out proces een spel maakt. De spelletjes zijn personaliseerbaar en bevatten onder meer een kraskaartje (á la Win for Life), een fruitmachine-gokautomaat en rad van fortuin. Als ze winnen, worden klanten ook aangemoedigd om dit te delen op sociale media.
Klanten die betalen via het systeem kunnen zo prijzen winnen, zoals korting of een cadeautje. Zo zet je klanten aan om online te betalen. Gebruikers worden ook aangemoedigd om het winscreen te delen op sociale media.
En het werkt. Luckycycle testte het concept en mat 15 % extra conversie.
Dat gaat natuurlijk om B2C en niet B2B. Maar B2B-kopers zijn ook maar mensen, en krijgen ook graag de kans om iets te winnen. Probeer het zelf.
Visualisatie
Ooit een online enquête ingevuld? Zo een van die eindeloze, waarbij je halverwege denkt dat er nooit een eind aan komt? Was je gefrustreerd? Wel, klanten die online aankopen doen voelen hetzelfde bij een lang check-out proces.
Die frustratie kan je verminderen door een stappenproces weer te geven, zoals Amazon doet. Zo kunnen klanten hun buyer journey meevolgen en weten ze precies wat ze doen en wat er van hen gevraagd wordt.
En als ze weten dat ze slechts drie stappen verwijderd zijn van hun aankoop, zullen ze minder snel het aankoopproces afbreken.
Vergeet ook de vuistregel niet: hoe minder kliks, hoe meer conversie. Met als caveat dat klanten heel goed moeten weten met welke klik ze effectief de aankoop doen.
Informatie
Als B2B e-commerce innovator staat alle informatie natuurlijk op je website. Ook verzendingsopties en -prijzen. Maar je klanten kijken er niet altijd naar. Dus zorg ervoor dat ze goed weten wat de mogelijkheden zijn en hoeveel elke mogelijkheid kost, door ze vlak voor ze aankopen de keuzes helder voor te leggen.
Het Baymard Institute, een e-commerce UX research instituut, meldt dat extra kosten (zoals verzending, belasting, enz.) de belangrijkste reden waarom klanten niet tot online aankoop aangaan zijn. Niet minder dan 60 % van klanten geeft dit als reden voor cart abandonment aan. Op voorhand niet weten dat wat het totale bedrag is staat met 23 % op de vierde plaats.
Veiligheids(…atie…)
Safety first, natuurlijk. Online betalen is handig, snel en 24/7. Maar we hebben toch nog altijd een ongemakkelijk gevoel als we codes intikken online.
Verzeker dus je klanten (vooral first-timers) van de veiligheid van je proces. En zorg ervoor dat ze ten allen tijde contact met je kunnen opnemen als ze vragen hebben, bijvoorbeeld door een live-chat tijdens de werkuren.
Begint het te kriebelen om zelf met je e-commerce platform te beginnen? Of heb je er al eentje dat dringend aan vernieuwing toe is? Of ga je er vol voor en werk je liever meteen een hele digitale strategie uit? We komen graag meedenken.