Iedereen kent de Renmans slagerijen die zich vaak in de buurt van discounter Aldi bevinden. Sinds 1978 groeide de familiale onderneming, mede dankzij de oprichting van een centraal service- en productiebedrijf (Transmeat) uit tot de nummer 1 in België.
375 retail slagerijen in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk bestellen zorgeloos dagelijks verse vleeswaren, bereide maaltijden, salades en non-food materiaal. Een op maat gebouwde webapplicatie laat de slagers niet alleen toe om heerlijke dagverse producten aan te bieden, het verlicht ook tal van administratieve taken die via het online service-platform afgehandeld worden. Dat is niet alleen beter voor de slager maar ook een grote optimalisatie voor het service- en distributiecentrum van Renmans. Bekijk de presentatie die Renman’s IT-manager Thomas Bovy op 24 april tijdens de MERGE Conference gaf.
Business challenge: op een uniforme en efficiënte manier dagelijks alle bestellingen tijdig ontvangen om vlot te kunnen uitleveren naar 375 slagerijen.
Bij Transmeat, het logistiek- en productiecentrum van de groep draait alles om efficiëntie en tevreden slagerijen. Beide zaken zijn sterk met elkaar verbonden. Op het juiste moment dagverse producten aanleveren is een must. Naast logistieke optimalisaties op vlak van magazijnbeheer en bijvoorbeeld picking focust de groep sterk op IT-optimalisatie. Er wordt gebruik gemaakt van het ERP-systeem FoodMaster. Deze erp-software, op basis van Progress, spitst zich toe op voedingsbedrijven.
In plaats van de ERP-oplossing uit te rollen bij de 375 slagers koos Renmans er voor om een webapplicatie te bouwen die communiceert met de ERP van de groep. De hoofdreden: gebruiksvriendelijkheid. ERP-schermen zijn vaak super gedetailleerd en vergen opleiding. Een webapplicatie die met zorg afgestemd wordt op de gebruiker kan sneller ingezet worden en is bovendien gemakkelijker an te passen en uit te breiden.
Wat is er cool aan deze e-business applicatie?
- De bestelapplicatie houdt rekening met previsies. Dit wil zeggen dat er rekening gehouden wordt met de aanbiedingen in reclame-folders van Renmans. De webapplicaite doet voorstellen wat betreft te bestellen hoeveelheden naargelang de promotie.
- Bij de wekelijkse grote bestellingen van producten wordt gevraagd om mee te geven hoeveel er nog op stock is in de slagerij. Hiermee wordt een historiek per slagerij opgebouwd die de slager meer inzicht geeft in trends.
- Voor dagelijkse bijbestellingen is deze stock-data niet verplicht. Op die manier kunnen een beperkte hoeveelheid producten zeer snel besteld worden.
- Hoewel heel wat producten in alle slagerijen worden aangeboden, verschillen smaken van streek tot streek. Daarom krijgt elke slagerij uitsluitend zijn persoonlijk assortiment te zien.
- Het weer heeft een grote impact op het shopping-gedrag en de consumptie van de klanten. Er wordt dan ook in de applicatie een weerindicatie gegeven.
- …
Bekijk alle sprekers op de MERGE Conference!