3 manieren waarop je met digitale transformatie klanten wint

Wil je je B2B-bedrijf een digitale transformatie geven, dan zijn de voordelen voor jou duidelijk: efficiëntie, overzichtelijkheid, extra verkoopmodellen, nieuwe markten, …

Maar ook voor je klanten zijn de voordelen immens. We lichten de voornaamste voordelen uit én vertellen je waarom meer klanten voor jou zullen kiezen. 

Dat een B2B-bedrijf even klantcentrisch moet denken als een B2C-bedrijf is een vaak herhaalde mantra, maar dat maakt het niet minder waar. Vooral niet als je klant zelf om digitale toepassingen vraagt. Maar waarom is een grondige digitale transformatie reden om voor jouw bedrijf te kiezen? 

1) Altijd kunnen kopen

Eén van de duidelijkste voordelen voor de klant is een gebruiksvriendelijk e-commerce platform. Een webshop waarbij klanten op elk uur van de dag kunnen kopen is zowel voor klant als bedrijf een groot voordeel.

Je verkoopt aan professionals. Die brengen het meeste van hun tijd natuurlijk door met het uitvoeren van hun job. Aankopen, administratie, facturen betalen, enz. doen ze meestal na hun uren. En ze zien dat vaak als een onplezierig, maar noodzakelijk, aspect van hun job. Het moet nu eenmaal.

Als ze dan nog eens een vertegenwoordiger of sales rep moeten contacteren, duurt dat allemaal nog langer. En dan zijn ze verplicht het tijdens de werkuren te doen.

Ben jij dus een producent of distributeur waarbij ze in enkele ogenblikken via hun smartphone of laptop kunnen bestellen wat ze nodig hebben, dan is dat een groot voordeel.

Zelfs al is je product iets duurder dan bij je concurrent, je klanten besparen tijd en moeite.  

2) Altijd kunnen vragen

Met de juiste omnichannel aanpak ben je ook altijd bereikbaar. Telefoon, e-mail, sociale media, chatbots, apps… als digitaal bedrijf heb je altijd een digitale aanwezigheid. En die is 24/24, 7/7.

Als je klanten om 3.00 ’s morgens een vraag stellen, maak je als bedrijf een goeie beurt als een chatbot die vraag dan ook meteen beantwoordt. En dat is geen grote moeite. Chatbot ontwikkelaars merken dat zo’n 85% van vragen makkelijk door een eenvoudige chatbot te beantwoorden zijn.

Geen “23 wachtenden voor u” op de telefoon, geen e-mail die ergens in de spam terecht komt of vertegenwoordiger die vast zit in het verkeer.

Altijd en overal direct contact.

3) Altijd de nieuwste informatie

Een digitaal platform gaat verder dan enkel een webshop. Via de juiste kanalen blijven je klanten ook altijd op de hoogte van alle nieuwste informatie. Je e-business platform wordt een database van informatie.

Prijsveranderingen? Assortimentsuitbreiding? Nieuw innovaties? Jouw klant kan als eerste op de hoogte zijn en zijn bestellingen aanpassen. Als professional wil je zo weinig mogelijk onzekerheid.

De juiste informatie op het juiste moment betekent een sterk voordeel. 

3 voordelen = 1 voordeel

Je hebt het misschien gemerkt, eigenlijk zijn de grootste voordelen voor je klanten makkelijk samen te vatten in één zin: Je bedrijf is altijd en overal bereikbaar.

Dat leidt tot gemak en gemoedsrust. Je klanten kunnen in enkele seconden vragen stellen, bestellen en informatie opzoeken. En ze krijgen automatisch bevestigingen, dus ze zijn zeker dat hun bestelling op weg is of dat hun vraag behandeld wordt.

Natch helpt bedrijven hun digitale strategie ontwikkelen en verfijnen. Heb je vragen over hoe jouw B2B-bedrijf meer klanten kan winnen? Laat het ons weten