3 B2B-bedrijven die klantenbeleving optimaal gebruiken

digitale transformatie belevingDe digitale transformatie is begonnen. Of, moeten we zeggen, is bezig. Veel bedrijven zetten al jaren in op digitaal, door te investeren in hun e-platformen, websites en sociale media. Ook B2B-bedrijven gaan volop mee in het digitale verhaal. 

Zo hebben ze ontdekt dat je op een digitale manier je klanten kunt ondersteunen en hen dichter bij het product en je bedrijf kan betrekken. Door beleving rond hun producten te creëren. Jouw product wordt dan niet één van vele, maar een origineel concept.

 

Zo koopt een klant geen product meer, hij koopt een levensstijl.  

Value-added services

We kunnen het niet genoeg benadrukken, value added-services zijn enorm belangrijk. 

De producent richt zich alsmaar vaker naar de eindgebruiker. Dat vraagt een heel andere aanpak dan de traditionele B2B-approach. Producenten moet zelf in de digitale economie stappen. Zo staan ze dichter bij de eindgebruiker en hebben ze meer voeling met zijn noden en verwachtingen. 

Samsonite is bijvoorbeeld een bedrijf dat traditioneel aan distributeurs verkocht. Tot ze zelf naar de klant stapten. Nu kan je je koffers online personaliseren met een naam, e-mailadres, motto of speciale herinnering. En dat helemaal gratis. Dat is direct een incentive om zelf je valies online te kopen, want je koffer krijgt meteen sentimentele waarde.

Branding

Naast value-added services is het ook belangrijk aan branding te doen. Je product moet deel uitmaken van een verhaal. Er is geen beter voorbeeld dan Apple. Loop je rond met een Apple-product, dan hoor je bij een bepaalde groep mensen. 

Je hoeft echter niet zover te gaan. Door je brand duidelijk te definiëren op sociale media kom je al heel ver. 

Zoals Orfit, een bedrijf dat onder andere thermoplastisch materiaal voor medische toepassingen ontwikkelt. Hun sociale media kanalen staan vol van handige how-to filmpjes en foto’s

Vergeet je distributeurs niet

Je mag natuurlijk je distributeurs niet verwaarlozen. Zelfs als je je direct naar de eindgebruiker richt, is de kans groot dat klanten je producten initieel via tussenverkopers zullen kopen. Dus zorg ervoor dat ook zij ondersteuning vinden.

De Grandeco Group bouwde niet gewoon een webshop uit, maar ontwierp in samenwerking met Natch een single point of contact. Daar vinden distributeurs niet alleen de mogelijkheid om snel en zonder veel poespas te bestellen, maar ook de nodige informatie over het assortiment. Verder richten ze zich in hun marketing zowel naar eindgebruiker als naar distributeur.

Zo komt de eindgebruiker bij de distributeur vragen naar hun producten. Want de Grandeco group heeft goed begrepen dat je als producent ook een imago bij je eindgebruikers moet opbouwen. Ook zij kunnen op de website terecht voor informatie.  

Beleving eindgebruiker distributeur

3-in-1: branding, value-added services en aandacht voor distributeurs. 


Grandeco bedrijfsbezoek – 27 april 2018

Wil je graag zien hoe de Grandeco Group hun digitale strategie omzette in een succesvol e-platform? Bekijk dan de video’s van onze CxO visit bij de Grandeco Group in Tielt op 27 april 2018.

Je ziet een demonstratie van het platform en belangrijke tips die je kan toepassen op je eigen e-business projecten.

Je krijgt er ook een woordje uitleg van CEO Patrick Molemans, marketing manager Katrien Van Hecke en een tour door het bedrijf, inclusief het productiedepartement. Aansluitend vertelt onze consultant Cédric Collet nog over de globale e-business trends voor producenten, gevolgd door een walking dinner. 

De video’s bekijken kan via volgende link: