10 harde e-commerce lessen

Schoolbord

Starten met e-commerce lijkt eenvoudig: je laat een webshop bouwen, je laadt je artikelen en prijzen op en de verkoop kan beginnen. De realiteit is vaak helemaal anders. We herkenden onszelf daarom meteen in de blogspost van de Amerikaanse consultant Sally McKenzie. We vertalen daarom graag haar 10 lessen en vullen hier en daar aan met onze bevindingen.

Les 1: Dit wordt moeilijker en duurder dan je denkt.

Als je volledig nieuw bent in online verkoop heb je nu eenmaal niet het juiste perspectief en is het juist inschatten van een e-commerce project niet eenvoudig. Het is dan moeilijk in te schatten op vlak van budget en benodigde kennis.

Les 2: Het zal vermoedelijk langer duren dan je denkt.

De online wereld gaat loeiend hard, maar dat wil niet zeggen dat jouw business via het internet noodzakelijk even hard van start gaat. Op welke feiten baseer je je om op een snelle ROI te hopen? Hoop is vaak niet genoeg, je zal een goed online marketingplan moeten hebben om dat doel te bereiken.

Les 3: Jij (en je collega’s) zullen zich moeten bijscholen.

Hoewel er parallellen zijn tussen traditioneel zaken doen en e-business zijn er ook veel verschillen. Je zal je moeten informeren en je zal je dat nieuwe verkoopskanaal eigen moeten maken. Gelukkig zijn er veel interessante blogs, conferenties en seminaries die je op weg kunnen helpen. U leest er één van, al zeggen we het zelf.

Les 4: je e-business gaat je HELE bedrijf beïnvloeden, ook je huidige zakenkanaal.

Elke klantgerichte medewerker zal in contact komen met jouw nieuwe e-commerce en alle medewerkers die operationeel bezig zijn voor jouw onderneming ook. Dit zorgt voor kleine (of soms grote) veranderingen in je bedrijf. En veranderingen doen altijd wel bij iemand pijn. Ook hiermee zal je moeten omgaan.

Les 5: Vul vacatures in met mensen die e-commerce begrijpen

Niet alleen je bestaande mensen zullen de overstap naar ‘online’ moeten maken, ook iedereen die nieuw binnenkomt in je bedrijf moet e-business-ready zijn. Enkel op die manier zal je nieuwe communicatie- en verkoopskanaal kunnen slagen.

Les 6: De spelregels van offline verkoop tellen nog.

Met je nagelnieuwe webshop alleen zal je er niet komen. De spelregels van verkoop zoals een sterk product, nog betere service, goeie marketing en gemotiveerde mensen blijven even belangrijk!

Les 7: Blijf trouw aan je strategie!

Het web evolueert razendsnel en elke dag ontstaan er wel nieuwe initiatieven die mogelijk interessant kunnen zijn voor uw online business… maar dat zijn ze lang niet allemaal. Laat u niet teveel afleiden door dit alles en blijf gefocust op uw initiële strategie. Laat misschien uw e-business partner uw persoonlijke ‘gatekeeper’ zijn en voor u filteren.

Les 8: Je klant is je voor, vér voor.

We horen het letterlijk dagelijks: ‘maar mijn klant is nog niet online hoor’. Dat is natuurlijk een leugen, want je klant shopt al lang online, is het niet voor zakelijke doeleinden dan is het wel persoonlijk. Er is bij wijze van spreken niemand meer op deze aardbol die nog nooit iets online besteld heeft. En al zeker ‘uw klant’ niet.

Les 9: Te langer je e-business uitstelt, te moeilijker en duurder het zal worden.

Waar je vroeger al een koploper was als je productcataloog online stond, moet je nu al uit een heel ander vaatje tappen om het verschil te maken. De online wereld blijft evolueren en de oplossingen worden complexer en gesofisticeerder want uw klant stelt steeds hogere eisen. Het zal een pak vlotter gaan als u mee bent op de trein en kan mee-evolueren in plaats van meteen in het diepe te moeten springen.

Les 10: Een business-uitdaging waar je voldoening uit kan halen!

We prediken hierboven even de halve apocalyps omdat men vaak de consequenties niet echt kan inschatten. Maar langs de andere kant is e-business een niet te vermijden business uitdaging die uiteraard ook grote opportuniteiten biedt en waar je erg veel voldoening uit kan halen.

Originele blogpost: ecommerceconsulting.com