1 op 6 kleinhandelszaken doet aan e-commerce

Logo Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen

Uit een enquête bij 659 leden van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dat 16 % van de kleinhandelszaken online bestelmogelijkheden aanbiedt. Deze detailhandelaars doen dit voornamelijk omdat ze meer service willen bieden aan hun klanten. Deze online inspanningen zijn echter niet tevergeefs, 37 % van hen ziet zowel het klantenbestand als de omzet hierdoor toenemen.

Van de e-tailers is het bij 43 % onder hen te doen om een betere service te verlenen. 20 % verklaart ook dat ze online zijn gegaan met het doel hun omzet te verhogen en dat blijkt aardig te lukken aangezien 37 % hun klantenbestand en omzet zag toenemen. Het gaat vooral om kledingszaken, multimediawinkels, boeken- en platenwinkels, maar ook steeds meer voedingszaken springen op deze digitale trein.

64 % van de ondervraagden plant om te investeren in online bestelmogelijkheden (of verder te investeren als ze reeds over een webshop beschikken). Opvallend is dat diegene die met een webshop starten ook kiezen om de producten af te leveren bij de consument. Ofwel rechtstreeks (thuislevering) of via een partner als de post, een koeriersbedrijf of Kiala afhaalpunt.

Er wordt wel opgemerkt dat online bestellingen gemiddeld kleiner zijn dan verkopen in de winkel. Men vermoedt dat dit komt omdat er online beter kan vergeleken worden.

Het volledig bericht van het NSZ vind je hier.